I vinter perioden når frost og sne melder sig, er det med til at gøre støbearbejdet mere vanskeligt, her er dog et par gode råd til at undgå de mest almindelige vinterskader på færdigbeton.

I frostvejr fryser vandet i den friske færdigbeton, det skal vi undgå da det ødelægger færdigbetonen. Hvis I skal bruge færdigbeton i vinterperioden, er der nogle ting i bør overveje inden i bestiller færdigbeton.

Generelt

Planlæg at arbejdet tager længere tid end normalt, det er generelt mere tidskrævende når det er koldt og der er sne og is.

Hærdetiden på færdigbeton er længere end normalt, det er ikke ualmindeligt at betonen er 3-4 gange så lang tid om at hærde som normalt. Specielt de lavere styrkeklasser kan have en lang hærdetid.

Ved bestilling af færdigbeton

Bestil færdigbetonen med varmt vand, den højere udgangstemperatur sætter hærdeprocessen hurtigere i gang.

Bestil en styrkeklasse højere end i ellers ville have, den ekstra cement i færdigbetonen giver en gavnlig effekt, da reaktionen mellem vand og cement danner varme og jo mere cement, jo mere varme, som bidrager til en hurtigere hærdning.

Færdigbeton kan med fordel tilsættes Accelerator som fremskynder hærdningen, Acceleratoren udnyttes optimalt hvis færdigbetonen også bestilles med varmt vand.

Ved modtagelse af færdigbeton

Fjern is og/eller sne fra støbestedet så det ikke kommer i kontakt med færdigbetonen, begge dele kan medføre sænkning af temperaturen og tilfører ekstra vand til færdigbetonen.

Om muligt hold støbeforme/støbekanter fri for frost, afdæk om muligt støbestedet, gerne et par dage før med vintermåtter, en kold støbeform stjæler meget varme fra færdigbetonen og forøger hermed hærdetiden. I samme ombæring er stærkt underafkølet armeringsjern/rionet farligt, den kan give frostskader på færdigbetonen meget hurtigt.
Efter udlægning af færdigbeton

AFDÆKNING! Færdigbetonen skal beskyttes mod både frost og udtørring, vi anbefaler at der lægges vintermåtter over den udstøbte færdigbeton, så hurtigt som muligt.